Gratis frakt over 1800,-

Denne seksjonen har ingen innhold. Legg til innhold.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Gaupejakt del 4 - å ringe inn gaupa

  • 3 min lesning

Gaupejakt del 4 - å ringe inn gaupa

Av Rasmus Bostrøm

Da gaupa kan bevege seg 1 mil, og noen ganger enda lenger, på en natt, lønner det seg vanligvis alltid å ringe seg fram i stedet for bare å følge sporet.

I begrepet gaupejakt er det vanligvis to deler:

  1. Finne dagleiet, det vil si å lokalisere det stedet/området som gaupe har valgt som dagleie.
  2. Starte jaktforsøket, som vanligvis inkluderer utplassering av standskyttere før jakten begynner.

Gaupejakt, å ringe inn gaupa

Gaupejakt på snø skiller seg særlig fra jakt på skare/barmark ved at man først og fremst søker etter spor av gaupe i snøen. Når man først finner det, følger man bare sporet delvis. Hovedmålet er å først og fremst lokalisere gaupas dagleie uten å skremme den ut av dette stedet før standskyttere er plassert rundt området.

Det såkalte ringningsarbeidet går ut på å følge sporet mot et område der gaupe kan ha sitt dagleie. Dette innebærer å unngå å følge sporet opp i fjell eller inn i tett ungskog der gaupe kan oppholde seg. Siden gaupe sjelden ligger på åpne områder, lages ringen rundt gaupe på hogstflater, innsjøer og veier/snøscooterstier. Hvis det er spor som fører ut av området under ringningsarbeidet, fortsetter man å følge sporet til neste område der man kan forvente at gaupe ligger, og prosedyren gjentas.

Ved spesielt interessante områder der gauper ofte ligger i dagleie, kan det være verdt å fortsette å lage en hel ring, da de også kan ha gått gjennom området før de returnerer til stedet. Når ringen er fullført rundt fjellet, kan det plutselig være flere spor inn og ut av området, noe som kan gjøre situasjonen litt uklar.

Det er egentlig to måter å håndtere dette problemet når det oppstår:

  1. Utvide ringen til du har ett utspor eller kan bekrefte at gaupe må være der, og deretter plassere ut standskyttere og følge sporet med eller uten hund.
  2. Begynne å følge i gaupefotsporene til du har fulgt dem alle og eventuelt skremmer gaupe, eller kommer ut i et losspor som ikke går tilbake til området. (Alternativ 2 pleier etter min erfaring sjelden å lykkes uten å ta verdifull tid fra dagslys).

Det er også verdt å tenke på at gaupe gjerne følger sine gamle spor, noe som gjør det utfordrende å lage sikre ringer når snøen er gammel.

Et tips hvis det er flere dager gammel snø og ingen ny snø i vente før gaupejakten, er å stikke en solid greineris midt i sporet. Dette tvinger gaupa til å sette en fot ved siden av riset eller hoppe over, noe som i sin tur avslører at gaupa har gått i sporet flere ganger.

Størrelsen på en gaupering

Avhengig av terrenget og områdets karakter kan størrelsen på en gaupering variere fra noen hundre meter i diameter til flere kilometer eller mer. Det kan i noen tilfeller være mer tidsbesparende å lage en stor ring for deretter å plassere ut standskyttere og starte gaupejakten, enn å bruke tid på å lage en liten ring før jakten starter.

Når gaupejakten begynner!

Når ringen er tett og standskytterne er utplassert, kan man velge å spore med hund(er) i bånd til man støter på gaupa, eller velge å slippe hund(er) i sporet. Overraskelsesmomentet foretrekkes, og hundene slippes i sporet, men ulempen er at jo lenger unna gaupas dagleie man er, desto større er risikoen for at en annen viltart står i sporet underveis for hunden. Hundeeieren må rett og slett vurdere om hunden vil følge sporet til gaupa eller ta opp annet vilt på veien.

Hvis hunden tar opp feil viltart, kan mange ganger den dagen være tapt. Hvis man følger sporet med hunden i bånd, mister man vanligvis overraskelsesmomentet, men i det minste blir det gaupejakt.

Noen tips

Ofte, når gaupa ligger i dagleie, går de gjerne en liten omvei før legen. Hvis man for eksempel har et gauspor som følger en bratt fjellside, lønner det seg ofte å skrå oppover fjellet. Det er ikke uvanlig at gaupa ligger og ser ned på sitt eget spor. Ved å gjøre dette sparer man tid, noe som kan være avgjørende på de korte jaktdagene i mars. Hvis man velger å slippe hunden i sporet, kan det også lønne seg å bevege seg opp i bratte områder, da gaupa ofte bukter tilbake når hunden oppdager den.

 

Håper mine ord kan hjelpe deg med en vellykket gaupejakt / Rasmus

Søk