Fast frakt 49,- | Gratis frakt over 1600,-

Denne seksjonen har ingen innhold. Legg til innhold.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Gaupejakt del 3 - jakt på bar mark

  • 3 min lesning

Gaupejakt del 3 - jakt på bar mark

Av Rasmus Bostrøm

Gaupejakt på bar mark skiller seg betydelig fra gaupejakt på snø. Jakter man på bar mark, kan en god start være å bruke MMS-kameraer, duftmidler og "lokkestasjoner". Som beskrevet i gaupejakt del 1, er plasseringen viktig og helt avgjørende. Gauper er nysgjerrige, men avviker sjelden mange meter fra de vanlige stiene de beveger seg etter. Stier, traktorveier og vanlige veier er steder gaupa gjerne beveger seg, der de kan bevege seg lydløst og smidig, noe som gjør at et uanende bytte kan nedlegges.

Noe å være oppmerksom på er at gauper ofte går rundt hus, og i noen tilfeller markerer revir ved disse husene, for eksempel ved en huskrok. En liten mengde duftmiddel og en røykfjærpenn som er hengt opp gjør knapt fristelsen mindre for gaupa å besøke stedet og dermed bli fanget på bilde hvis du har satt opp et MMS-kamera. Forskjellen er at hvis du har fått et bilde fra en bestemt tidspunkt, har du også en utgangspunkt for å begynne jakten, eller å ikke vite hvor du skal starte jaktforsøket på bar mark. I tillegg til å bruke naturlige passasjer (det vil si stier som gaupa gjerne bruker) som fangststasjoner, er også steder der de ofte tar dagleie et varmt tips. Disse stedene er nesten alltid i gaupe sitt tilfelle konsentrert til rasbranter og høye fjellknoller. I noen tilfeller ligger gaupa gjerne midt i det verste (det vil si utilgjengelig for menneske og hund) og noen ganger under den verste sørpen. De ligger sjelden helt åpent, og en viss beskyttelse er nødvendig for at de skal trives og ha det som dagleie. Min erfaring er at gaupa sjelden ligger øverst på fjellknoller, men på siden eller kanten av disse, noe som kan være nyttig å tenke på hvis man skal søke med hund på bar mark.

I ukjent jaktterreng er mitt råd å speide ut over området du har til rådighet. De høyeste fjellknollene og bratteste fjellsidene du kan se, er gaupe-hotspots som du bør besøke med hunden din. Selvfølgelig kan gaupa ligge ved et eksempelvis felt rådyr hvor som helst, men ofte går de opp til en av sine favorittliggsteder og tar dagleie for deretter å gå ned til byttet om natten.

Et relativt sikkert tegn på om gaupa vil komme tilbake til et felt bytte, er om gaupa har gravd/dekket over byttet eller ikke. Er byttet ikke dekket til, vil jeg si at sjansen for at gaupa kommer tilbake er betydelig mindre enn hvis byttet er dekket til.

Gaupejakt, når du har fått opp gaupa

Å si hvordan en gaupe oppfører seg når den blir jaget, er normalt sett ganske vanskelig. Gaupas oppførsel avhenger mye av terrenget, alderen på dyret og om det hører hjemme i området. Hvis vi begynner med terrenget, trives ofte gaupa i bratt og klippete terreng, så hvis det er et slikt område i nærheten, er sjansen stor for at jakten vil ende der. Hvis gaupa allerede befinner seg i et bratt område, er sjansen stor for at det vil bukte rundt i dette området.

Er gaupa stor og i tillegg er ute på frierferd, er sjansen større for at det forlater området og drar rett gjennom landskapet. Med det mener jeg at man ikke bør plassere alle standskyttere i samme fjell før man vet hvordan gaupa opptrer for dagen. Det kan være en god plan å plassere en standskytter et godt stykke unna (2-4 km) før jakten begynner, og deretter bevege seg nærmere jakten hvis det ser ut til å bli værende i området.

Gaupejakt, duftmidler

Lokkemidlet for gaupe er vanligvis valeriana/vendelrot. Midlet kan vanligvis kjøpes på nettet ved å søke på Google. Valerianaekstraktet kan for eksempel sprayes på en uparfymert klut eller blandes i oppvarmet rent ullfett (som også kan kjøpes på internett). Det viktige er at duftmidlet forblir til stede i sol og regn. Hvis du bruker ullfett, er det ganske enkelt å stryke det ut på det valgte stedet med en pinne (men bruk engangshansker, ellers vil lukten feste seg til alt fra hender til klær).

 

Håper disse linjene kan hjelpe deg med en vellykket gaupejakt / Rasmus

Søk